به استان قزوین خوش آمدید. شهر قزوین معروف به شهر قلعه ها و آب انبار معروف است. در این پست به معرفی قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین پرداخته ایم. این قلعه، از قلعههای پر اهمیت و معتبر ایران است. و در بین اهالی منطقه به نام های شیمران و سمیران معروف است.ولی در متون تاریخی به نام های.سمیران، شمیران، سمیرم، شمع ایران، کنگریان، سمیویروم و سالاریه نام برده شده است. پیشینه این قلعه را به دوران قبل از اسلام نسبت میدهند.و در طول سالهای سده چهارم هجری تختگاه کنگریان- آل مسافر- بوده است.
شمیران مرکز طارم بود و قلعه درکنارشهر قرار داشت. دیواری گرد شهر و قناتی در میان قلعه تا کنار رودخانه وجود داشت که از آن جا آب برمی داشتند. قلعه سمیران مانند سایر دژها و بناها.بر سبک شهرسازی گذشته برای پناه بردن و مقاومت در برابر حملات مختلف ساخته شده بود. این قلعه در نزدیکی روستای بهرام آباد از توابع طارم قرار دارد. برای رفتن به سوی قلعه می باید از روی سد سفید رود عبور کرد. این قلعه از اماکن تاریخی قزوین به شمار می رود. در این پست اطلاعاتی در مورد. معماری و نحوه دسترسی به این قلعه ارائه شده است.
قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین
در حال حاضر از دیوارهای قلعه، گذشته از دیوار اصلی در بالا، قسمتی نیز در دامنه شمالی پابرجا است. این بخش از دیوار که بر روی یک رگه سنگی استوار شده است، به این خاطر به وجود آمده تا در مسیر دسترسی به قلعه، از این سو که راحت تر از جانب های دیگر است، مانعی به وجود آمده باشد و امکان نفوذ به قلعه را سد ساخته باشند، باید دانست که در دوران آبادانی این قلعه، چنان که ناصرخسرو نقل نموده، قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین دارای سه دیوار تودرتو بوده است. بخش اصلی قلعه دارای طرح کاملا منظم نیست؛ زیرا دیوار قلعه به تبعیت از صخره های کوه و پیش آمدگی و پس رفتگی آن به وجود آمده است. با این حال، طرح کلی آن نزدیک به شکل مستطیل است.
قسمت های سالم قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین
به روایت ناصر خسرو قلعه سمیران دارای سه حصار است. که هم اکنون دو حصار آن شناسایی شده.و سالمترین قسمت قلعه دیواره شمالی آن است که چند برج مدور و باروهای کاملا سالم دارد. همانطور که اشاره شد سالم ترین بخش قلعه، دیوار شمالی آن است که از سه قسمت تشکیل شده است. قسمت اول، سمت چپ و جانب شرقی دیوار است که به صورت دیوار بلندی محصور میان دو برج مدور سالم خودنمایی می کند. برج ها و دیوار با سنگهای لاشه و ملاط گچ ساخته شده اند و ارتفاع آنها به هشت متر می رسد.
در جریان بنای دیوار وبرج ها، برای جلوگیری از فرو ریختن آنها.و هم این که برپا داشتن دیوار و برج ها به صورت منظم و مرتب صورت پذیرد.در فاصله های یک متری یک کلاف چوبی در تنه بنا به کار برده اند.که از دور به صورت یک رج سنگ دیده می شود. در بنای دیوار قلعه، گاه به گاه، آجر نیز به کار رفته و این بیشتر مربوط به قسمت های بالای دیوار است که به احتمالی، مربوط به تعمیرات بعدی بناست. برج های دوگانه که در قسمت بالا جای گرفته اند، دارای پنجره های بلند مستطیل شکلی با قوس تیره دار هستند و بیشتر برای نگهبانی پایین قلعه مورد استفاده قرار می گرفته اند.
سمت راست یا غربی قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین
ساختمان قسمت سمت راست یا غربی دیوار قلعه با دیوار جانب شرقی بسیار تفاوت دارد. در این قسمت از وجود برج های مدور خبری نیست، و تنها دیواری صاف وجود دارد که ساختمان های این گوشه قلعه را در برگرفته است. بنای این قسمت از دیوار از نظر موقعیت حائز اهمیت است؛ زیرا که بر فراز یک صخره کاملا عمودی برپا گردیده که سفیدرود از پای آن می گذرد و موقعیت آن، چنان است که به هیچ وجه امکان تسلط بر این قلعه از این سو میسر نیست.
با توصیفی که تاریخنگاران قدیم از قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین نموده اند، می توان گفت که این قلعه هم چون بسیاری از دژهای کوهستانی منطقه، تنها کار کرد دفاعی و نظامی نداشته، بلکه منظور اصلی از بنای آن، سکونت بوده است. چرا که در داخل قلعه آقار واحدهای مسکونی قابل مشاهده است، اما امکان تهیه نقشه آن وجود ندارد. بر روی زمین های اطراف قلعه تا مسافتی بسیار، قطعه های فراوان سفال پراکنده است. سفالینه های مزبور همگی مربوط به دوره های پس از اسلام هستند.
قسمت جنوبی قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین
قسمت جنوبی دژ نیز دیواری صاف دارد که به خاطر رود قزل اوزن از امنیت بیشتری برخوردار بوده و نیازی به استحکامات دفاعی بیشتر احساس نمیشده است.
نحوه دسترسی قلعه سمیران (قلعه شمیران) قزوین
برای بازدید از این میبایست به استان قزوین سفر کنیم. این قلعه در ۱۲۶ کیلومتری شمال غربی قزوین قرار دارد. این قلعه در نزدیکی روستای بهرام آباد از توابع طارم قرار دارد. برای رفتن به سوی قلعه می باید از روی سد سفید رود عبور کرد. از شهر قزوین تا قلعه سمیران (قلعه شمیران).حدود ۲ ساعت با وسیله زمان نیاز است.
قلعه های قزوین عبارتند از:
۱- قلعه ساسان (آرامگاه بزرگ)،۲-قلعه شیرکوه (قلعه بیدلان)، ۳-قلعه سنگرود.۴-قلعه نویزر شاه، ۵-برج سنگی با کتیبه کوفی.۶-برج باراجین،۷-دژ لمسر (قلعه لمسر)،۸-قلعه الموت. قلعه محمد زمان خان رشوند.
سایر اماکن دیدنی قزوین
کاخ چهلستون قزوین (عمارت کلاه فرنگی)، موزه خوشنویسی قزوین باغ صفویسردر عالی قاپو قزوین. دریاچه اوان قزوین، قلعه الموت قزوینکلیسای کانتور. خانه امینی ها قزوین (حسینیه امینی ها)، کافر گنبد قزوین، آب انبار سردار کوچک در قزوین. حمام صفا (حمام حاج محمد رحیم). برج سنگی با کتیبه کوفی، چشمه آب گرم یله گنبد.
سخنی با خواننده عزیز
امیدواریم مطالب مندرج شده در این پست برای شما مفید واقعشده باشد. هرچند که در دنیای مجازی نمیتوان حس و حال بازدید واقعی را ایجاد کرد. در پایان از شما خواننده عزیز خواهشمندیم. اگر در مورد این پست و یا سایر مطالب سایت. اطلاعات تکمیلی ااماعم از عکس یا فیلم یا اطلاعات جدید بهصورت متنی و غیره. دارید لطفاً با گروه هورا تور در میان بگذارید. تا بتوانیم اطلاعات جامعتری در اختیار خوانندگان گرامی قرار دهیم. از اینکه سایت هورا تور را انتخاب کردید ممنون هستیم.