خانه / ایرانگردی / قزوین / کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین

کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین

به استان قزوین خوش آمدید. در این پست به معرفی یکی از بناهای قدیمی استان قزوین پرداخته ایم. با هوراتور همراه باشید تا گردشی کوتاه داشته باشیم به کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین. این کاروانسرا از کاروانسراهای قدیمی ایران است. و در دوره قاجار بنا شده است. قدمت: قاجاریه (۱۲۹۹-۱۱۹۵ ه ق ) ( تاریخ میلادی : ۱۷۹۶-۱۹۲۱ م ). البته این کاروانسرا در حال حاضر متروکه می باشد. تنها برخی از قسمتهای این کاروانسرا از بلایای طبیعی و انسانی جان سالم به در برده و سالم مانده است. در این پست اطلاعاتی در مورد نحوه دسترسی و معماری این کاروانسرا ارائه شده است.

کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین
کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین

پلان کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین

نقشه اين کاروان‌سرای قدیمی مستطيل است و در گوشه‌هاى آن چهار طاق‌نما ساخته شده و طرح بنا را به صورت هشت‌ضلعى درآورده است. طول ضلع‌هاى شرقى و غربى بنا ۲۹/۹۰ متر و ضلع‌هاى شمالى و جنوبى آن ۲۱/۳۰ متر و چهار ضلع آن در چهار گوشه ۲/۸۰ متر است.

غرفه های کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین

در پشت غرفه‌هاى ضلع‌هاى شرقى، جنوبى و غربى کاروان‌سرا، در هر طرف، راهروى بلندى به عرض ۳/۱۵ متر قرار دارد که در يک جانب آن طاق‌‌نماهاى سکودارى ساخته شده است که به طور کامل هم‌عرض غرفه‌هاى خارجى بوده و در برابر آن‌ها جاى دارند. تعداد اين غرفه‌ها در هر يک از دو جانب شرقى و غربى ۱۰ عدد و در راهروى جنوبى ۹ عدد است.

ویژگی های کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین

از ويژگى‌هاى جالب‌توجه کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان)، وجود چهار فضا در گوشه‌هاى آن است. فضاهاى مزبور عبارت‌اند از : چهار محوطهٔ مستطيل شکل که در وسط هر يک، دو ستون چهارگوشِ آجرى در امتداد ديوارهاى پشت حجره‌ها افراشته شده است. بر روى اين ستون‌ها، در چهار جهت، قوس‌هايى زده شده که سقف اين محوطه را بر روى ‌آ‌ن‌ها استوار گردانده‌اند. فضاهاى چهارگانهٔ مزبور، چه از نظر پوشش و چه از نظر بلندى سقف، قابل توجه‌اند و به احتمالى، به عنوان محل تجمع کاروانيان، مسجد، و بارانداز عمومى مورد استفاده قرار مى‌گرفته‌اند.

طاق نماهای کاروانسرای سلطان آباد

قوس‌هاى طاق‌نماهاى اطراف حياط کاروان‌سرا، همگى به صورت نعل‌اسبى زده شده‌اند و لچکى‌هاى آن‌ها با طرح خاصى آجرچينى شده است. سقف همهٔ حجره‌ها گنبدى شکل است. نماى خارجى چهار جانب کاروان‌سرا فاقد هر گونه غرفه يا تزئين مى‌باشد. اين کاروان‌سرا از آثار دورهٔ قاجاريه است.

کاروانسرای سلطان‌آباد (قاجاریان) قزوین در فاصله ۱۰ کیلومتری قزوین و در سمت چپ جاده قزوین – تاکستان  قرار دارد.

سایر سراها و کاروانسراهای قزوین

کاروانسرای سعد السلطنه، کاروانسرای محمد آباد خره (خورهه)، کارونسرای هجیب، کاروانسرای خرزان، سرای وزیر، سرای گلشن، سرای شاهرودی از بناها و کاروانسراهای قدیمی استان قزوین به شمار می روند. 

سایر اماکن دیدنی قزوین

کاخ چهلستون قزوین (عمارت کلاه فرنگی)، موزه خوشنویسی قزوین  باغ صفویسردر عالی قاپو قزوین. دریاچه اوان قزوین، قلعه الموت قزوینکلیسای کانتورخانه امینی ها قزوین (حسینیه امینی ها)، کافر گنبد قزوین، آب انبار سردار کوچک در قزوینحمام صفا (حمام حاج محمد رحیم)برج سنگی با کتیبه کوفی، چشمه آب گرم یله گنبد.

سخنی با خواننده عزیز

امیدواریم مطالب مندرج شده در این پست برای شما مفید واقع‌شده باشد. هرچند که در دنیای مجازی نمی‌توان حس و حال بازدید واقعی را ایجاد کرد. در پایان از شما خواننده عزیز خواهشمندیم. اگر در مورد این پست و یا سایر مطالب سایت. اطلاعات تکمیلی اعم از عکس یا فیلم یا اطلاعات جدید به‌صورت متنی و غیره. دارید لطفاً با گروه هورا تور در میان بگذارید. تا بتوانیم اطلاعات جامع‌تری در اختیار خوانندگان گرامی قرار دهیم. از اینکه سایت هورا تور را انتخاب کردید ممنون هستیم.

منابع

vista.ir

مطلب پیشنهادی

سرای سعدالسلطنه قزوین

سرای سعدالسلطنه قزوین را بیشتر بشناسیم. قزوین یکی از شهرهاي تاریخی و باستانی است که …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *