روستای آستمال

کشور ایران کشوری است پهناور و وسیع و چهار فصل. هر گوشه از این کشور در یک فصل مشخص دارای آب و هوای متفاوتی می باشد.ایران دارای روستاهای بسیار زیبا و دیدنی می باشد. روستاهایی دارای آب و هوای مطبوع، معماری های منحصر به فرد، آداب و رسوم و سنت های خاص، صنایع دستی، غذاهای محلی و… می باشد. سایت هوراتور به معرفی این روستاها پرداخته است. تا گردشگران و طبیعت گردانی که تصمیم دارند از طبیعت نقاط مختلف ایران دیدن کنند، آشنایی مختصری داشته باشند. در این پست به معرفی روستای آستمال آذربایجان شرقی پرداخته ایم.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

دراین پست معرفی کوتاهی داریم برروستای آستمال از روستاهای آذربایجان شرقی. اطلاعاتی در مورد محل قرارگیری و دسترسی به روستا، نوع سکونت و معیشت اهالی روستا. طبیعت منطقه، جاذبه های گردشگری، سوغاتی و تولیدات، غذاها و سنن روستا ارائه شده است. اگر به ورزقان سفر کردید حتما از روستای آستمال آذربایجان شرقی دیدن کنید.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

موقعیت و تاریخچه روستای آستمال آذربایجان شرقی

روستای «آستمال» از توابع دهستان جوشین بخش خاروانا. شهرستان ورزقان، با مختصات جغرافیایی ۴۶ درجه و ۲۰ دقیقه طول شرقی و ۳۸ درجه و ۴۲ دقیقه عرض شمالی. در ۳۰ کیلومتری شمال غربی شهر ورزقان واقع‌شده است. مردم روستای آستمال به زبان آذری سخن می‌گویند. مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. الگوی معیشت و سکونت بر اساس سرشماری سال ۱۳۷۵ روستای آستمال دارای ۶۰۱ نفر جمعیت بوده است. در سال ۱۳۸۵، جمعیت این روستا ۴۲۸ نفر گزارش‌شده است. رودخانه آستمال از کوه‌های سید جبرئیل و اوزور سرچشمه می‌گیرد. از میان روستا می‌گذرد و در پایین‌دست به تک چای می‌ریزد.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

کوه اوزور در شرق و کوه گچی گونایی در فاصله ۵ کیلومتری غرب این آبادی واقع‌شده است. ارتفاع روستای آستمال از سطح دریا ۱۸۰۰ متر است و آب‌وهوای آن در فصول بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است. روستای آستمال آذربایجان شرقی سابقه تاریخی کهنی دارد. درگذشته به “دژ قوم ماد“ معروف بوده است. سکونت در این مکان به هزاره اول قبل از میلاد بازمی‌گردد.محلاتی بانام‌های “گونی کوچه“، ”قوزی کوچه“، ”میدان”، “که درق” و “دوشلی کوچه بیانگر قدمت بسیار کهن این روستا است. در آستمال امامزاده‌ای به نام سید جبرئیل وجود دارد که مورداحترام مردم است.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

چگونه به روستای آستمال برویم 

برای رفتن به روستای آستمال ابتدا باید به استان آذربایجان شرقی برویم.سپس به شهر ورزقان می‌رویم. مبدأ سفر ما از شهر ورزقان می‌باشد.برای رسیدن به آستمال باید ورزقان را به سمت جاده خاروانا ترک کنید.تا پس از عبور از وسط روستاهای دیزج ملک و آقا بابای فرامرزی و گذشتن از کنار روستاهای داش کسن و کهنه‌لو، به سه‌راهی خاروانا و آستمال برسید.در این نقطه از مسیر باید وارد جاده سمت راست بشوید.تا پس از طی ۱۴ کیلومتر به روستای سرسبز آستمال برسید.مسیر ورزقان تا روستای آستمال حدود ۵۴ کیلومتر است.این مسافت با ماشین شخصی و با توجه به ویژگی‌های جاده چیزی حدود یک ساعت زمان می‌برد.

درمجموع مسیر تبریز تا روستای آستمال با ماشین حدود دو ساعت است.اگر می‌خواهید با ماشین شخصی به این سفر بروید، در خروجی تبریز یا پمپ گاز و بنزین ورزقان باک خود را پرکنید.در حوالی روستا به پمپ‌بنزین دسترسی نخواهید داشت.البته جای نگرانی نیست چون با یک باک پر می‌توانید بروید و برگردید.جالب است بدانید رودخانه آستمال در امتداد مسیر خود به رودخانه «بویوک چای» یعنی رودخانه بزرگ و درنهایت به رود ارس می‌رسد.در ضمن  این روستا از طریق جاده ساحلی ارس و شهر خاروانا قابل‌دسترسی می‌باشد.

توصیه‌ای به گردشگران

آستمال روستای بزرگ و با امکانات شهری نیست.روستایی آرام در میان کوه‌ها و دره‌هاست.اما در میدان روستا می‌توانید نیازهای مختلف مخابراتی خود را از دفتر مخابراتی برآورده سازید.در این دفتر امکان شارژ کردن گوشی تلفن همراه را نیز خواهید داشت.همچنین در پست‌بانک روستا در همین میدان،دسترسی به اینترنت نیز امکان‌پذیر است.اگر می‌خواهید ناهار را در روستا صرف کنید بهتر است مایحتاج خود را از ورزقان تهیه‌کرده و به همراه خود بیاورید.چون در آستمال یک بقالی وجود دارد.بقالی محسن در بخش شمالی روستا واقع است.ولی احتمالاً تمام خوردنی‌های موردنظر شمارا در اختیار نداشته باشد.این به دلیل عبور و مرور زیاد مردم روستا تا ورزقان و تهیه لوازم موردنیازشان ازآنجاست.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

برای ناهار می‌توانید با اجازه صاحبان باغ، به یکی از باغ‌های بسیار سرسبز روستا بروید که پر از درختان گردو است.خانه باغ زیبایی هم در وسط آن قرار دارد.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

روستاگردی و طبیعت‌گردی در روستای آستمال آذربایجان شرقی

بیشتر مردم روستا، به فعالیت‌های زراعی، دام‌پروری و باغداری اشتغال دارند.ازجمله مهم‌ترین محصولات زراعی روستا، می‌توان به گندم، انواع حبوبات، انواع صیفی‌جات و علوفه یونجه و شبدراشاره کرد.در روستای آستمال آذربایجان شرقی، باغداری رونق نسبی دارد.گردو، سیب، گلابی، به آلبالو و زردآلو از مهم‌ترین محصولات آن است.مراتع گسترده موجبات توسعه و رونق دامداری را فراهم آورده است.لبنیات، گوشت و پشم ازجمله محصولات دامی این روستا است.مردم این روستا به زنبورداری نیز می‌پردازند و عسل آن شهرت منطقه‌ای دارد.گروهی از مردم به فعالیت‌هایی درزمینهٔ صنایع‌دستی مانند قالیبافی، جاجیم‌بافی و گلیم‌بافی اشتغال دارند.

روستای آستمال آذربایجان شرقی
روستای آستمال آذربایجان شرقی

روستای آستمال آذربایجان شرقی در یک محدوده کوهستانی با شیب نسبتاً تندی استقراریافته.و بافت مسکونی متمرکزی دارد.خانه‌های مسکونی روستا به دلیل محدودیت فضایی وسعت اندکی دارند و لذا، بیشتر خانه‌های روستا دوطبقه ساخته‌شده‌اند.فضاهای داخل خانه‌ها نیز با توجه به نوع زندگی و فعالیت مردم شکل‌گرفته است.مصالح به‌کاررفته در بناهای قدیمی روستا، مشتمل بر سنگ، گل و چوب و در بناهای جدید سنگ، سیمان، آجر، آهن و گچ است.

  • طبیعت روستای آستمال آذربایجان شرقی
    طبیعت روستای آستمال آذربایجان شرقی
  • طبیعت روستای آستمال آذربایجان شرقی
    طبیعت روستای آستمال آذربایجان شرقی
  • طبیعت روستای آستمال آذربایجان شرقی
    طبیعت روستای آستمال آذربایجان شرقی

ازنظر طبیعی کوه‌های اطراف روستا، از چشم‌اندازهای زیبا و دل‌فریبی به‌خصوص در فصول بهار، تابستان و پاییز برخوردارند.همچنین پوشش گیاهی متنوع دامنه کوه‌ها و جنگل‌های انبوه اطراف روستا، همراه باغ‌های میوه و جریان آب رودخانه دائمی آستمال، مجموعه بسیار زیبایی از طبیعت روستا را به نمایش می‌گذارند.که هر گردشگر باذوقی را به وجد می‌آورد.

  • روستای آستمال اذربایجان شرقی
    روستای آستمال اذربایجان شرقی
  • روستای آستمال اذربایجان شرقی
    روستای آستمال اذربایجان شرقی
  • روستای آستمال اذربایجان شرقی
    روستای آستمال اذربایجان شرقی

فرهنگ و آداب‌ورسوم روستای آستمال آذربایجان شرقی

در این روستا نیز مانند سایر روستاهای آذربایجان مراسم ملی و مذهبی با تشریفات ویژه برگزار می‌شود.آتش‌افروزی در شب چهارشنبه‌سوری و گفتن: (آتیل ماتیل چرشنبه، بختیم آچیل چرشنبه) ازجمله شب‌های به‌یادماندنی نوجوانان و جوانان روستای استمال است. عید نوروز باستانی، اعیاد مذهبی و جشن‌های آیینی با شادی و سرور برگزار می‌گردد و فضای شورانگیزی به روستا می‌بخشد.در ایام عزاداری ائمه به‌ویژه در ماه محرم، مردم روستای آستمال به سوگ می‌نشینند و به سینه‌زنی و نوحه‌خوانی می‌پردازند.پوشاک غالب مردم روستای آستمال آذربایجان شرقی همانند پوشش سایر مردم نواحی روستایی آذربایجان است.ولی اکثر زنان و دختران روستایی از لباس, محلی ازجمله “تومان“ (دامن چین‌دار) و کؤینک (پیراهن گل‌دار د بلند) استفاده می‌کنند. و با یایلیق“: (روسری) سرخود را می‌پوشانند.

چهار شنبه سوری در روستای آستمال آذربایجان شرقی
چهار شنبه سوری در روستای آستمال آذربایجان شرقی

غذاهای محلی روستای آستمال آذربایجان شرقی

از انواع غذاهای محلی روستای آستمال آذربایجان شرقی می‌توان به انواع کباب، آبگوشت محلی، کوفته و آش به‌ویژه دوغا آشی (آش دوغ) اشاره نمود.ازآنجایی‌که در آشپزی از مواد اولیه تازه و طبیعی استفاده می‌شود، غذاهای محلی روستا بسیار لذيذ و خوشمزه است.سوغاتی و محصولات روستای آستمال آذربایجان شرقی به دلیل رونق دام‌پروری و تولید پشم گوسفند، صنایع‌دستی نیز در روستا رواج دارد.انواع گلیم، جاجیم، قالیچه و جوراب و دستکش زمستانی برای مصرف خانوار و عرضه به بازار تولید می‌شود.همچنین انواع محصولات لبنی به‌خصوص نوعی پنیر که در کوزه تهیه‌شده و به «پنیر کوپه» مشهور است و «کره نهره» یا سنتی را هم تهیه کنید.

روستاها و مناطق گردشگری شهرستان ورزقان آذربایجان شرقی

اگر به ورزقان سفر کردید حتماً از قلعه تاریخی جوشین یا جوشون و آبشار گل ‌آخور دیدن فرمایید.روستاهای معروف این شهرستان عبارت‌اند از آقابابا فرامرزي، آوانسر، ارزیل، آستمال، آغبلاغ سفلی، اندریان، اويلق، ايزه وان، بكرآباد، بهربيگ، جوشين، چلناب، حماملو، دستجرد، سونگون، سيه كلان، شرف آباد، صومعه دل، علويق، فرخزان، قره بلاغ، كاسين،گويجه سلطان، كرويق، كهنه لو، کرینگان، گل آخر، گال، لیلاب، لله لو، نچق، مهترلو، مسقران، ونستان می‌باشد. گردشگران می‌توانند هنگام سفر به شهرستان ورزقان در بین راه طبیعت روستاهای این شهرستان استفاده کنند.

سخنی با خواننده عزیز

امیدواریم مطالب مندرج شده در این پست برای شما مفید واقع‌شده باشد. هرچند که در دنیای مجازی نمی‌توان حس و حال بازدید واقعی را ایجاد کرد. در پایان از شما خواننده عزیز خواهشمندیم. اگر در مورد این پست و یا سایر مطالب سایت. اطلاعات تکمیلی اعم از عکس یا فیلم یا اطلاعات جدید به‌صورت متنی و غیره. دارید لطفاً با گروه هورا تور در میان بگذارید. تا بتوانیم اطلاعات جامع‌تری در اختیار خوانندگان گرامی قرار دهیم. از اینکه سایت هورا تور را انتخاب کردید ممنون هستیم.

ایمیل :

horatour.info(at)gmail.com

شماره همراه و تلگرام :

۰۹۳۸۳۸۹۴۳۳۲

گردآوری اطلاعات: سایت هوراتور www.horatour.ir 

منابع

( کتاب راهنمای گردشگری روستاهای ایران ۱)  نویسنده حسن زنده دل

iranvillage.ir

ویکی پدیا

dana.ir

مطلب پیشنهادی

مسجد علیشاه (ارگ علیشاه تبریز)

مسجد علیشاه (بنای ارگ علیشاه) تبریز

بنای ارک تبریز باقی مانده مسجدی است که در فاصله سال های ۷۱۶الی ۷۲۴ه.ق  به وسیله …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *