خانه تاریخی بهنام تبریز:
تبریز، شهر خانههای تاریخی، قدیمی زیبا و به بیان دیگر، این شهر ویترین خانههای تاریخی ایران است. از آن جایی که تبریز جزو نقاط زلزلهخیز است، متاسفانه بسیاری از خانهها و آثار تاریخی آن در این زلزلههای ویرانگر از بین رفتهاند.تبریز حدودا ۸۰۰ خانه قدیمی و تاریخی در خود جا داده که ازبین آنها حدودا ۸۰ بنا را می توان در لیست جاذبه های دیدنی فعال تبریز نام برد.
با هورا تور همرا شوید تا گشت و گذاری داشته باشیم به خانه تاریخی و قدیمی بهنام در شهر ریبای تبریز. خانه بهنام از دیگر خانه های تاریخی تبریزاست که از قدیمی ترین بناهای اوائل قاجاره می باشد که در دوره ناصرالدین شاه مرمت شده است.
معماری خانه
خانه بهنام از دو قسمت اندرونی و بیرونی تشکیل شده است که شامل: بنا، مجموعهای کامل به صورت اندرونی و بیرونی است و شامل هشتی ورودی، دالان سردر، حیاط بزرگ بیرونی، حیاط اندرونی، ایوان ستوندار برای نشیمن تابستانی در جنوب میباشد. ساختمان اصلی در شمال حیاط و رو به جنوب دارای ایوان ستوندار است و دارای زیرزمین است. اتاقهای زیرطنبی برای نشیمن تابستانی و دیگر اتاقها به صورت انباری درآمده است. از خصوصیات بارز این بنا کامل بودن مجموعه، پلان معماری، تنوع در ابعاد اتاق ضمن رعایت تقارن در نما است.
ایوان جنوبی برای نشیمن تابستان و ایوان شمالی دارای ستونهای چوبی گچاندود با سرستونهای گچبری شده است. پیشانی ساختمان دارای گچبری و طاق نماهای طرفین ایوان جنوبی مقرنسکاری است. در بنای قسمت غربی که تخریب شده اصطبل، مطبخ، توالت و … قرار داشته است. حیاط اندرونی این خانه با ابعاد متناسب، زیبایی زیادی را به مجموعه بخشیده است. مهتابی این خانه در ضلع شمالی مجموعه و رو به حیاط اندرونی است.
این بنا از نظر معماری (طرح و ساخت) و تزئینات به عمل آمده در آن و کامل بودن بنا به عنوان یک نمونه ساختمان مسکونی قابل مطالعه بوده و دارای اهمیت ویژه است. خانه بهنام به دلیل معماری ظریف، پنجرههای مشجر و طاقها و ایوانهای بلند و بزرگ خود جلوه ویژهای دارد. فضاهای اندرونی و بیرونی این ساختمان عهدقجری علاوه بر تزیینات داخلی به دلیل طراحی متناسب با فصول مختلف سال از جهت تعادل درجه حرارت و چشمانداز زیبا، چشم بازدیدکنندگان را در هنگام دیدار ازاین بنای باعظمت خیره میکند.
وسعت اعیانی خانه بهنام ۳ هزار مترمربع بوده و منظره بیرونی آن به دلیل گچبریهای هنرمندانه، نمای آجری سرخگون و حوض آسمانیرنگ وسط حیاط، خیره کننده است.
این خانه شامل یک ساختمان اصلی، بعنوان ساختمان قشلاقی و یک ساختمان کوچک به عنوان ساختمان ییلاقی است. مانند بسیاری از خانههای قدیمی ایرانی، این خانه دارای دو حیاط اندرونی و بیرونی است. در بازسازی اخیر این خانه، چند نگارگری ایرانی فرسکو کشف شده است. اين خانه در حال حاضر به دانشکده هنر تبدیل شده است.
تزئینات بکار رفته در خانه بهنام:
تزئینات معماری آن از قبیل: ارسی طنبی اصلی،دیوار نگارها،گچ بری ها و بخاری های دیواری که در نوع خود بی نظیر هستند. در نمای اصلی خانه ایوانهایی با ستونهای استوار و سر ستون های زیبا و گچ بری های دل انگیز جلب توجه می کند.
تزئینات خانه، گره سازی :
گره سازی به تزئیناتی گفته می شود که به صورت هنری وبا قواعد مشخص رسم می شود و در بسیاری از مکان ها می توان از آن استفاده کرد .در سر درها، کتیبه ها، رو پنجره ها،طاق ها و… ،گره را با آجر، گچ، کاشی، آیینه و… می توان ساخت.
گره سازی خانه بهنام از مهم ترین ویژگی های معماری این بنای تاریخی است که بازی نور را با هنر منبت کاری و ایجاد طرح های هندسی و تزئینی مختلف در هم آمیخته است.به عکسهای زیر توجه کنید.
آدرس وزمان بازدید از خانه بهنام تبریز:
از آن جایی که برخی موزههای سطح شهر در روزهای تعطیل جهت بازدید باز نمیباشند این مجموعه موزه میتواند گزینه خوبی برای روزهای تعطیل به شمار رود، چرا که این موزه همانطور که پیشتر اشاره شد تبدبل دانشکده هنر تبدیل شده است و فقط در روزهای تعطیل برای بازدید عموم باز است. هنردوستان گرامی جهت بازدید از این مجموعه میتوانند از ساعت ۱۰ الی ۱۴ و ۱۶ الی ۱۸ روزهای تعطیل از این مجموعه موزههای تاریخی واقع در تبریز، میدان ساعت، خ مقصودیه دیدن نمایند.
سخنی با خواننده عزیز:
امیدواریم مطالب مندرج شده در این پست برای شما مفید واقع شده باشد. هرچند که در دنیای مجازی نمی توان حس و حال بازدید واقعی را ایجاد کرد.
در پایان از شما خواننده عزیز خواهشمندیم اگر در مورد این پست و یا سایر مطالب سایت اطلاعات تکمیلی اعم از عکس یا فیلم یا اطلاعات جدید به صورت متنی و … دارید لطفا با گروه هورا تور در میان بگذارید تا بتوانیم اطلاعات جامع تری در اختیار خوانندگان گرامی قرار دهیم. از اینکه سایت هورا تور را انتخاب کردید ممنون هستیم.
ایمیل :
horatour.info(at)gmail.com
تلگرام :
۰۹۳۸۳۸۹۴۳۳۲
منایع :
article.tebyan.net
tabrizpedia.info
ویکی پدیا
سایت سازمان میزاث فرهنگی تبریز
سایت سازمان توریستی و گردشگری شهرداری تبریز
کتاب خانه های قدیمی تبریز: نوشته دکتر محمد علی کی نژاد، مهندس محمد رضا کی شیرازی