استان زنجان یکی از استانهایی است که روستاهای زیادی در آن قرار دارد؛بنابراین مناطق بکر و طبیعی بسیاری وجود دارد که فقط باید آنها را ببنیم.فرهنگها و سنن مختلف، غذاها، طبیعت بکر و گاها وجود مکان های تاریخی و آبشارها، غارها و …از جاذبه های دیدنی این روستاها می باشد. در این پست به معرفی روستای ویر استان زنجان واقع در شهر ابهر پرداخته ایم؛و توضیحاتی در مورد جاذبه های گردشگری،نحوه دسترسی، موقعیت، تارخچه، معیشت ساکنان، غذاها و سوغاتی های محلی ارائه شده است.
موقعيت و تاريخچه
روستاي تاريخي وير از توابع بخش سلطانيه شهرستان ابهر و در فاصله ۱۵ کيلومتري جنوب شهر سلطانيه قرارگرفته است. مردم روستاي وير مردمی خون گرم و مهربان و با قدمت تاریخی طولانی هستند. مردم این روستا به زبان آذري سخن ميگويند.آثار تاريخي برجایمانده حاکي از آن است که روستاي وير، درگذشته اهميت و موقعيت مهمی برخوردار بوده.مناظر دیدنی اطراف این منطقه شامل دو کوه میباشد. مناظر اطراف این روستا عبارتاند از کوه کنگ و کوه ساری داش (کوه سنگ زرد) که از جنوب شرقي به کوه کنگ دره و از جنوب غربي به کوه ساري داش محدود میشود؛و رودخانهای که از این روستا میگذرد.بناهاي مسکوني روستای ویر در دو طرف رودخانه پديد آمده و توسعهیافتهاند.
يکي از اعجابانگيزترين غارهاي قديمي ايران، به نام غار داشکسن مشتمل بر مجموعه سه غار نسبتاً عميق در نزديکي اين روستا قرار دارد.طول اين غار ۴۰۰ متر و عرض آن ۵۰ تا ۳۰۰ متر است.بر اساس فرضيهاي، مجموعه غارهاي «داشکسن» به دورههاي ساساني و ايلخاني تعلق دارد.ارتفاع روستای ویر از سطح دریا حدوداً ۱۹۲۵ متر میباشد.آبوهوای روستای ویر، در فصول بهار و تابستان معتدل و در پاييز و زمستان سرد است.
الگوي معيشت و سکونت
زراعت، باغبانی و دامداری درآمد اکثر مردم اين روستا محسوب میشود.رودخانه همجوار روستا، موجب توسعه باغها و مزارع پيرامون روستا شده است.گندم، جو، فرآوردههاي لبني و انواع ميوه، عمدهترين محصولات توليدي اين روستا هستند.
بافت روستای ویر ازلحاظ معماری
بافت مسکوني روستاي وير، شکل خطي يا زنجيرهاي دارد.جنس مصالح ساختماني خانههاي آن غالباً از خشت و گل است.سقف خانهها مسطح ميباشد و بهوسیله تيرهاي چوبي و اندود گل رُس پوشيده شدهاند.پيها و ديوار خانهها بهویژه خانههاي قديمي براي کنترل گرما و سرما و استحکام بنا،
ضخيم هستند.در تزيين داخل واحدهاي مسکوني قديمي از نوع گلسفید استفاده ميشود.ساخت خانههاي جدید با استفاده از مصالح مقاومتري انجام ميگيرد.کوچههاي روستا، پرپیچوخم و پرفرازونشیب است. اين کوچهها فاقد عرض مساوي در طول مسير هستند.و غالباً به رودخانه منتهي ميشوند.ساختمانهاي مجاور رودخانه بهصورت صخره با ساحلي رودخانه پيوند خورده و حالت پلکاني دارند.
جاذبههاي گردشگري
استقرار کوهپايهاي همراه با بارانهاي فراوان موجبات حاصلخيزي مراتع و سرسبزي باغات را در فصول بهار و تابستان فراهم نموده است.ارتفاعات کنگ دره در دو کيلومتري جنوب شرقي، ساري داش در دو کيلومتري جنوب غربي و چشمه شاه بلاغي در نزديکي روستا، به همراه رويش انواع گلهاي خودرو و رنگارنگ در فصل بهار، چشماندازهاي دلانگيزي به روستاي وير ميبخشد.
عمدهترين جاذبههاي تاريخي روستاي وير عبارتاند از:
غار داشکسن محوطه چهارضلعي، با طول ۴۰۰ متر و عرض ۵۰ تا ۳۰۰ متر است.در درون اين محوطه، سه غار نسبتاً عميق و در دل کوه بهطور هنرمندانه ايجاد و بر ديوارههاي غار نقوشي کندهکاریشده است.دو تصوير اژدها، هر يک به طول ۵/۳ متر در مقابل يکديگر به شکل قرينه حکشدهاند.در طرفين اين نقشها، محرابهاي نقش داری با طرحهاي اسليمي، گلوبوته و مقرنسهاي سنگي کندهکاریشده است.
بر اساس يافتههاي تاريخي، غارهاي «داشکسن» در دو دوره تاريخي جداگانه مورداستفاده قرار ميگرفته است:در دوره نخست، اين غار نيايشگاه آيين مهرپرستي در ايران باستان و دوره ساساني بوده است.از اين دوره آثار مشخص بر جاي نمانده است.دوره دوم که نقشهاي اژدها، برگ مو، پيچک و طرحهاي اسليمي، يادگار آن است،به دوره ايلخانيان تعلق دارد و يادگار هنرمندان چيني است که بهفرمان اولجايتو از چين فراخوانده شده بودند.به نظر ميرسد در دوره دوم، اين غار بهصورت معبد بودائی و آرامگاه حکمرانان مغول درآمده است.مسجد قديمي وير قدمت درخور توجهي دارد، ولي تاريخ دقيق ساخت آن معلوم نيست.سنگر محمدولی خان نيز از نقاط ديدني و معروف وير است.
آیین و سنن و مراسم در روستای ویر
مردم اين روستا باورهاي فرهنگي در خصوص چگونگي برگزاري مراسم و آيينهاي ملي دارند. آنان مراسم روزهاي (شب) چله، چهارشنبهسوری، عيد نوروز گرامي ميدارند. عروسيهاي مردم با شادي و موسيقي محلي عاشيقي همراه است.
صنایعدستی و سوغاتی روستای ویر
هر روستایی صنایعدستی و سوغاتیهای منحصربهفرد خود رادارند. صنایعدستی مردم روستای ویرهم عبارتاند از انواع زيراندازهاي قالي، گليم و جاجيم که با طرحهاي زيبا توليد و به بازار عرضه ميشود.اين نوع دستبافتها به دستزنان هنرمند بافته ميشوند. در صورت رسیدگی مسئولین محترم این بافتها قابل صادرات نیز میباشند.به دلیل قرار گرفتن روستای ویر در یک منطقه کوهستانی سرد موجب بافت انواع جوراب پشمي،شالگردن و کلاه شده تا نيازهاي پوشش و البسه خانوادهها را فراهم کند.فرشهاي بافت اين روستا نقوشي ساده و زيبا دارد.
غذاهای محلی روستای ویر
از انواع غذاهاي محلي روستاي وير ميتوان به آبگوشت با دوغ، انواع کباب و آش اشاره کرد. حتما برای یک بار هم که شده صفر به این روستا را امتحان کنید.
چگونه به روستای ویر برویم
برای رفتن به روستای ویر باید به استان زنجان برویم. وسپس به شهر ابهر یا سلطانیه حرکت کنیم.
مسیر شماره۱(مبدا از شهر زنجان)
از شهر زنجان به سمت ابهر از جاده قدیم حرکت میکنیم. بعد ۵۱ کیلومتر به روستای سنبل آباد می رسیم.در این روستا به سمت چپ می پیچیم.بعد از طی کردن حدود ۱۰ کیلومتر به روستای ویر می رسیم.
مسیر شماره ۲ (مبدا تهران)
از تهران به سمت زنجان حرکت میکنیم. بعد از گذر از شهرهای قزوین، تاکستان و ابهر به شهر سلطانیه می رسیم.از شهر سلطانیه تا ویر حدودا ۵/۱۲ کیلومتر راه داریم تا به روستای ویر برسیم.
سایر مکانهای گردشگری شهرستان ابهر
آبشار کله خانه (کوله خانه) یکی از تماشایی ترین آبشار های استان می باشد. این آبشار در حومه شهر شهر ابهر قرار دارد. دیگر جاذبه دیدنی و تاریخی شهرستان ابهر غار داش کسن می باشد.
سخنی با خواننده عزیز
امیدواریم مطالب مندرج شده در این پست برای شما مفید واقعشده باشد.هرچند که در دنیای مجازی نمیتوان حس و حال بازدید واقعی را ایجاد کرد.در پایان از شما خواننده عزیز خواهشمندیم.اگر در مورد این پست و یا سایر مطالب سایت.اطلاعات تکمیلی اعم از عکس یا فیلم یا اطلاعات جدید بهصورت متنی و غیره.دارید لطفاً با گروه هورا تور در میان بگذارید.تا بتوانیم اطلاعات جامعتری در اختیار خوانندگان گرامی قرار دهیم. از اینکه سایت هورا تور را انتخاب کردید ممنون هستیم.
منابع
farsnews.com
iranvillage.ir
يك ديدگاه
تعقيب: قلعه تپه ابهر - هورا تور قلعه تپه ابهر استان زنجان شهرستان ابهر قلعه تپه ابهر